Chez Hatim II

De kappers van Hatim zijn even een broodje eten. ‘Geen probleem toch?’, vraagt één van hen netjes. ‘Nee hoor’, zeg ik. Erg lang zal het wachten wel niet duren, want ik ben de enige klant. ‘Koffie, thee?’. ‘Thee, alstublieft’, antwoord ik en even later kijk ik met een heet kartonnen bekertje in mijn handpalmen naar de immer luide teevee. Buiten dwarrelt natte sneeuw neer op de stoeptegels van de Kruiskade. Precies wanneer mijn thee op is, komt één van de kappers terug van achter en vraagt of ik er klaar voor ben. Ja dat ben ik en ik ga zitten op de aangewezen stoel.

De stoel voelt vertrouwd. De kundige handen van de knipmeneer ook en na de eerste tondeuseronde voor de onderste delen van mijn kapsel, begint het hypnotiserende zoeven van de schaar. Nu slaan ook hier binnen grijsblonde vlokjes neer op een donkere ondergrond. Ik kijk in de spiegel maar zie niet zoveel meer. Mijn bril ligt even verderop op de balie.

Ik kijk naar beneden, naar het wazige landschap van vlokjes haar en de kappersmantel, wanneer ik een klein schokje voel. Het valt me nu pas op dat deze mantel een vierkant van doorzichtig plastic heeft dat nu precies ter hoogte van mijn kruis valt. Ik zie mijn handen nog steeds vredig in elkaar gestrengeld. Maar het gevoel van vertrouwdheid heeft even plaats gemaakt voor verwondering.

Vragen poppen op sneller dan popcorn in hete olie. Waarom zit er een doorkijkje in de kappersmantel? Sinds wanneer is dat zo? Hebben nu alle kappersmantels een kruisvenster? Of zou misschien enkel dit exemplaar als experiment gemaakt zijn van een afgedankt eenpersoonstentje-met-klein-raampje? Neemt Hatim deel aan een recycle-programma voor kapsalons in samenwerking met Lowlands?

Ik weet de antwoorden niet. Ik heb er verder niet meer naar gevraagd bij het afrekenen. Stom genoeg voelde ik me een beetje bloot. Toch deed ik niets stouts met mijn handen zo onder het plastic. Ik stap naar buiten de kou in. Tot de volgende keer chez Hatim.

1 gedachte over “Chez Hatim II

  1. Hahaha, wat begon als een heel serieus verhaal, heeft mij toch wel moeten lachen zo achter mijn bureaustoel tussen al deze mensen in hoodies.

    Rara.. wie ben ik?

    tip: Bananen zijn mijn favoriet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.