Yoga

Ik lig op mijn rug en mijn onderlichaam is opgevouwen richting mijn hoofd. Ik bedenk me dat ik me in een positie bevind waar het woord autofellatio zijn oorsprong in heeft, alleen het laatste waar ik nu aan denk is seks, laat staan seks met mijzelf. Na een halve minuut die een eeuwigheid lijkt te duren geeft de lerares het teken, en ontrol ik mezelf. Op naar de volgende positie. En let op je ademhaling.

Sinds een paar weken doe ik aan yoga. Het is een fijne  manier met je lijf (en geest) bezig te zijn. Heel anders dan de andere sporten die ik doe: niet explosief of snel, maar juist het tegenovergestelde. Sommige posities zijn best moeilijk. Bijvoorbeeld bepaalde balansoefeningen. Of wanneer je een tijdje in een ongemakkelijke stretchhouding staat of ligt. Het kan er ook best gek uitzien denk ik, al die lichamen in kronkels en strekkingen. Maar ik schaam me niet.

Bij het inschrijven voor de volgende week viel mijn oog op een nieuwe les in het aanbod. Broga stond er. Ik had er weleens wat over gelezen. Het is een samentrekking van Brother en yoga. Niet echt flitsend bedacht, maar deze vorm van yoga -en er zijn letterlijk tientallen vormen te vinden- schijnt in opkomst te zijn. Yoga voor mannen dus. Volgens het artikel dat ik las, yoga ontdaan van alle poespas. Geen wierook en gezang, maar yoga voor stoere mannen (‘en vrouwen’ stond er – waarschijnlijk om negatieve reacties dat vrouwen ook stoer kunnen zijn voor te zijn).

Als ik om me heenkijk in de yoga-les, dan is het inderdaad zo dat ik een van de weinige mannen ben. Ik vraag me weleens af waarom dat zo is. Het komt in ieder geval niet door de wierook en het zingen. Want er is geen wierook en we zingen niet. Dat weinig mannen aan yoga doen zal desalniettemin komen door een ‘imagoprobleem’. Deze eeuwenoude traditionele vorm van het omgaan met je lijf en geest is zweverig, vrouwelijk en dus niet stoer. Veel mannen doen niet aan yoga omdat ze zich zouden schamen.

Eigenlijk is het jammer dat dit soort schaamte bestaat. Schaamte is vaak begrijpelijk en ingebed in ons sociale gedrag. Maar broga-schaamte komt voort uit de angst om niet stoer, niet mannelijk gevonden te worden. Uit het idee dat mannen stoer moeten zijn. Uit angst om je kwetsbaar op te stellen. Broga zal best leuk en goed zijn om te doen, maar roept bij mij dus ook irritatie op. En dan nog het minst doordat het woord zoals gezegd een suffe samentrekking is. Suf ook omdat een andere bekende samentrekking met brother iets is waar veel stoere mannen zich voor zouden schamen. Dat is namelijk bromance, oftewel mannenliefde. Terugdenkend aan de opgevouwen positie van de yogales realiseer ik me dat in dat opzicht broga eigenlijk prima in lijn is met autofellatio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.