Alleen met jezelf

Alleen met jezelf. Alleen wanneer je alleen bent met jezelf, kun je écht nadenken. Althans dat is een deel van de strekking van deze mooie bijdrage op Aeon.

For her [Hannah Arendt], freedom was tethered to both the private sphere – the vita contemplativa – and the public, political sphere – the vita activa. She understood that freedom entailed more than the human capacity to act spontaneously and creatively in public. It also entailed the capacity to think and to judge in private, where solitude empowers the individual to contemplate her actions and develop her conscience, to escape the cacophony of the crowd – to finally hear herself think.

De auteur van dit essay gebruikt Arendt om te duiden dat voor reflectie, een alleen-zijn nodig is. Ben je onder de anderen, dan hoor je zogezegd je innerlijke stem niet meer en is consequent (moreel) acteren moeilijk. Hoewel er op het argument dat je alleen afgezonderd van de anderen moreel juist kunt redeneren c.q. handelen wel wat af te dingen valt, raakt de omschrijving van de vita contemplativa mij wel. Persoonlijk gaat mij het reflecterende denken ook het best af in mijn eentje. Alleen met mijzelf. En, voor mij is schrijven het ordenen van gedachten. Dus ook schrijven doe ik het best alleen, samen met mijn innerlijke stem.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.