Tegen empathie

Empathie. Het is een modewoord deze dagen. Goedbedoelde (zelf)hulpboeken worden met de het woord gevuld, politici gaan ermee aan de haal. Het adagium lijkt: hoe meer empathie we kweken, hoe beter alle mensen af zijn. Helaas is niet alles goud dat blinkt, en is empathie niet het wondermiddel dat de mensheid gaat redden. Aldus Paul Bloom en Peter Singer.

Paul Bloom, bekende psycholoog en cognitief wetenschapper argumenteert in zijn nieuwe boek ‘Against Empathy’ prikkelend -zoals de titel al doet vermoeden- tegen empathie. Peter Singer, bekende filosoof en bio-ethicus, schreef een artikel over de duistere kanten van empathie. Singer schetst kort de problemen met empathie en haalt het boek van Bloom aan.

In deze context wijs ik tenslotte ook graag op een blogpost van filosofe Katrien Schaubroeck op de filosofieblogsite www.bijnaderinzien.org over het verschil tussen empathie en sympathie .

Interessante idee├źn die dus tegen de inmiddels mainstreamopvatting van het begrip empathie lijken in te gaan. Altijd leuk. Gaat dat lezen.

2 gedachten over “Tegen empathie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.