Ik zwem weer

Het prachtige strakblauwe laken weerspiegelt het geluid en licht dat van de wanden afkaatst. Er is niemand hier, alleen het water. Zodra ik het zwembad instap, rolt het blauw alle kanten op. Het laken is veranderd in een azuren woestijn, vol bewegende duinen. Ik zet mijn slag in, kop onder. Het waterzand loopt mijn neus en oren in. Beenslag. Strek. Uitblazen. Armslag. Kop boven. Ademteug.

Zwemmen is je begeven in een andere wereld. Er gelden andere wetten. De grens tussen jezelf en de buitenkant is voelbaar vloeibaarder. Bewegen vereist andere focus. Onder zwembadwater is vooral de tactiele en auditieve ervaring indrukwekkend anders dan erboven. Veel is er niet te zien. Ook niet met een zwembrilletje op.

Sinds kort zwem ik weer regelmatig. De laatste keer dat ik elke week zwom, was in mijn kindertijd, in drukke zwembaden met klappertandende kinderen en hun kakofonie van gegil, gevangen tussen de betegelde muren. Ik herinner me hoe fijn het voelde wanneer mijn moeder mijn gezicht als eerste afdroogde met een handdoek. Het zwemmen bevalt me goed. Het is leuk om je tijdelijk in een andere wereld te begeven, die fysiek zo verschillend is van de dagelijkse.

Het zwemmen doet me ook denken aan de onderwaterwereld waar juist erg veel te zien is. Ik ben een aantal keren gaan freediven in de Middellandse Zee. Het maakte me nederig om al die onderwaterwezens te zien. Vissen glijden als kwikzilver door de onmetelijke vloeistof. Ik voelde daarentegen dat ik na een aantal seconden alweer naar boven moest.

De waterervaring maakt me rustig, ook al ben ik vaak niet de enige mens en is het azuren laken van het zwembad al door andere personen verrimpeld en verkracht. De maagdelijkheid van het water wordt dan nog gewaarborgd door het chloor denk ik dan maar.

De rust zit hem ook in de cadans. Kop onder. Beenslag. Strek. Uitblazen. Armslag. Kop boven. Ademteug. Etc. Etc.

Soms mis ik de handdoek van mijn moeder nog wel.

4 gedachten over “Ik zwem weer

  1. Je hebt het so on point geschreven dat ik de sensatie van zwemmen kon beleven, in de herinnering. Dat is toch prachtig. Zelfs in mijn wereld op dit huidige moment, bracht je alleen al door de herinnering weer op te wekken, mij in een andere wereld.
    Geweldig! Dank je. Leuk om te voelen.

    Plus, ik heb meteen zin om te gaan zwemmen. ❤

  2. Erg mooi geschreven Jeroen! Ik ga zo met mijn dochter naar zwemles. ga er nu heel anders heen,…
    Handdoek in de aanslag voor pappa 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.