Papa was a rolling stone | Het recht op kinderen II

Mick Jagger wordt voor de achtste keer vader. Ditmaal van zijn 29-jarige vriendin. Leuk voor ze, zou je luchtig positief kunnen denken wanneer je dit bericht leest. Goed gedaan voor een 72-jarige, zou je kunnen zeggen, met een beetje machisme. Mick Jagger is een muziekicoon, steenrijk en kan het zich blijkbaar veroorloven om kinderen de wereld in te brengen. Kennelijk zijn er steeds weer jongere vruchtbare vrouwen die Jagger willen voorzien van kroost. Je zou door de excentrieke persoonlijkheid van Jagger bijna vergeten dat de meeste mensen het niet normaal vinden dat een man vader wordt op seniore leeftijd.

Af en toe lees je van wat oudere dames, zeg van boven de 50, dat ze een kind verwachten. Maar de meeste vrouwen zijn na een bepaalde leeftijd natuurlijk gewoon niet meer in staat om kinderen te krijgen (dat ook deze grens steeds vager wordt vanwege de voortschrijdende techniek is waar, maar laat ik voor nu even buiten beschouwing). Mannen kunnen biologisch gezien tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. Dat dit niet zo vaak gebeurt, heeft dus waarschijnlijk andere redenen dan fysieke beperkingen. Dat niet veel mannen op 72-jarige leeftijd nog een kind maken zoals Mick Jagger, zal sociaal-culturele oorzaken hebben. Die oorzaken worden niet vaak gearticuleerd denk ik en zullen zich op een meer intuïtief niveau bevinden. Het is natuurlijk ook gewoon zo, dat het leven van een gemiddelde vruchtbare man zich volgens een min of meer vastgelegd traject ontvouwt: puberteit, partner zoeken, kinderen krijgen, kinderen opvoeden, kinderen het huis uit, genieten van de hernieuwde vrijheid, pensioen, oude dag met kleinkinderen en uiteindelijk het liefst zo pijnloos mogelijk doodgaan.

Is er iets mis met een 72-jarige die vader wordt? Het zou zo kunnen zijn dat desbetreffende man geen geluk heeft gehad in de liefde, en nooit de gelegenheid heeft gehad een gezin te stichten, ondanks een sterke kinderwens. Dat nu deze man zijn eerste langverwachte kind pas op zeer late leeftijd krijgt, lijkt in ieder geval voor een deel een goede zaak. Maar, we hadden het over Mick Jagger en zijn aanstaande achtste kind. Daarvoor geldt dus niet dat dit de vervulling is van een lang gekoesterd verlangen naar een kind. Hij heeft er immers al zeven. Ik denk dat er een negatieve kant zit aan het voorbeeld van een oude man die een kind verwekt, niet perse om een gezin te stichten. Het kind zal namelijk naar alle waarschijnlijkheid al op jonge leeftijd zijn vader verliezen. Je mag gezien de statistieken ervan uitgaan dat dat kind met tien jaar al geen vader meer heeft, omdat deze dan door ouderdom is overleden. En ja, ook al heet je Mick Jagger, dit is desondanks een zeer traumatiserende gebeurtenis voor een kind. Als je er even over nadenkt, is het eigenlijk immoreel om met je volle verstand je kind iets dergelijks aan te willen doen. Ik denk dat deze negatieve kant van het op seniore leeftijd verwekken van kinderen niet vaak wordt besproken, voornamelijk doordat het niet vaak voorkomt dat mannen op zulke hoge leeftijden kinderen krijgen. Maar, als de overweging op tafel ligt en als zoals in dit geval een gevierde oude man genaamd Mick Jagger nog een kind verwekt, dan vind ik dat het argument van kindermishandeling door willens en wetens op het einde van je leven een kind te verwekken, niet geschuwd mag worden.

2 gedachten over “Papa was a rolling stone | Het recht op kinderen II

  1. Het grootste probleem voor de gemiddelde bejaarde man om kinderen te verwekken lijkt mij nog altijd het feit dat hij geen jonge vrouw kan vinden die gek genoeg is er eentje met hem te maken. Wellicht maakt geld en roem in sommige gevallen het allemaal wat dragelijker?
    De kleine rijke verweesde spruit krijgt vervolgens natuurlijk weer gewoon een stiefvader die de jonge rijke weduwe wel ziet zitten. Ik zie kortom het probleem niet zo, zolang ik zelf maar niet opnieuw vader hoef te worden op mijn 70plus…Mij lijkt het nix.
    ( ik geloof dat Picasso er nog eentje wist te fabriceren op z’n 82 , de sukkel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.