Pace Wittgenstein

wittgenstein1-big

De meneer hierboven is Ludwig Wittgenstein, één van de bekendste filosofen van de 20e eeuw. Wittgenstein was een relatief markante figuur; zo gaf hij zijn geërfde rijkdom weg aan zijn zus. Opmerkelijk was ook dat hij zijn eerste grote werk, de Tractatus Logico-Philosophicus, voor een deel heeft geschreven aan de frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Getuigt wat mij betreft van een zeer grote motivatie om te schrijven, om datgene wat je in je hoofd hebt, voor de rest van de wereld begrijpelijk te maken. Paradoxaal genoeg beargumenteerde Wittgenstein in zijn Tractatus juist dat je over veel zaken niets zinnigs kunt melden via de taal. Ethiek bijvoorbeeld schaarde hij onder de noemer transcendentale zaken, waarover hij zou zeggen:

‘Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.’

Wat heeft dit blog met Wittgenstein te maken? Inhoudelijk vaak niet veel denk ik. Maar als ik slechts een flintertje van de schrijffocus van deze filosoof bezit -en dat hoop ik-, dan kun je hier op gezette tijden terecht voor teksten over zaken die mij blij maken, irriteren, of misschien zelfs boos maken. En ja pace Wittgenstein, daarbij zal ik ook de nodige woorden wijden aan de Ethiek met een hoofdletter E, en de moraal, met een ‘m’ zo laag als de onderbuik. Maar, wees niet bang, ik maak mijn teksten niet al te zwaar, want het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Ps: als je naar de foto van Wittgenstein kijkt hierboven, dan valt het misschien op dat er rechts de letters ‘WC’ staan. Dat zou wel treffend zijn gelet op een wat minder bekende uitspraak van Wittgenstein: ‘Jij moet niet proberen boven je eigen aars uit te schijten’. Maar vooralsnog ga ik er nog maar even van uit dat het niet de letters ‘WC’ zijn, maar veeleer ‘WL’, hetgeen de initialen van de bekende filosoof zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.